လမ္းေဘးစာစားရင္ သတိထားၾကပါ
ေရာစပ္ထားေသာ င႐ုတ္သီးအခ်ဥ္ရည္မ်ားတြင္ ဆယ္မိုနဲလားပိုးပါဝင္မႈကို ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံေဆးသုေတသနဦးစီးဌာန(ေအာက္ျမန္မာျပည္) ၏သုေတသနစာတမ္းမ်ားအရ သိရသည္။
ဆယ္မိုနဲလားပိုးသည္ ဘက္တီးရီးယားပိုးမ်ားတြင္တစ္ခုအပါအဝင္ျဖစ္ၿပီး အဆိုပါပိုးေၾကာင့္ အူေရာင္ငန္းဖ်ားေရာဂါ၊ ေသြးဝမ္းသြားျခင္း၊ ဗိုက္ေအာင့္ျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ျခင္းႏွင့္ ကိုယ္ခႏၶာ နာက်င္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေစႏိုင္ေၾကာင္း သုေတသနစာတမ္းျပဳစုသည့္ သုေတသီမ်ားက ေျပာၾကားသည္။
အဆိုပါသုေတသနအတြက္ လမ္းေဘး၌ေရာင္းခ်ေသာ ဝက္သားတုတ္ထိုးဆိုင္မ်ား၊ အမဲအူျပဳတ္ဆိုင္မ်ား၊ ၾကာဆံေၾကာ္ဆိုင္မ်ားႏွင့္ ဝက္သား၊ ၾကက္သားေပါက္စီဆိုင္မ်ားတြင္ တြဲဖက္စားသုံးေသာ အခ်ဥ္ရည္မ်ားထဲတြင္ ဆယ္မိုနဲလားပိုးပါဝင္မႈရွိမရွိကို ၂၀၁၄ ခုႏွစ္ ဇြန္လမွစ၍ ၂၀၁၅ခုႏွစ္ ေမလအထိ သုေတသနျပဳလုပ္ထားျခင္းျဖစ္ၿပီး အခ်ဥ္ရည္နမူနာမ်ားတြင္ ဆယ္မိုနဲလားဘတ္တီးရီးယားပိုး ၁၈ ဒသမ ၃၃ရာခိုင္ႏႈန္းပါဝင္ေနသည္ကို 3M TM Petrifilm Salmonella Express (SALX) System ျဖင့္စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိခဲ့ေၾကာင္း ၎တို႔က ရွင္းျပသည္။
ဆယ္မိုနဲလားပိုးသည္ ပန္းေရာင္ျဖစ္ၿပီး ေ႐ြ႕လ်ားႏိုင္ေသာအေခ်ာင္းပုံစံျဖင့္
ေအာင္စီဂ်င္မရွိေသာေနရာတြင္ ေပါက္ပြားႏိုင္သည့္အစြမ္းရွိေၾကာင္း၊ ထိုပိုးအမ်ားဆုံးေတြ႕ရွိရသည့္ အစားအစာမ်ားမွာ ဥ၊ ဥႏွင့္ျပဳလုပ္ထားေသာ အစားအစာမ်ား၊ ႏို႔ႏွင့္ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ား၊ အသားစိမ္း၊ ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္မ်ား၊ ဆိုးေဆးသုံးထားေသာအစာမ်ားႏွင့္ အေရာင္ရွိေသာ အစာမ်ားတြင္ပါဝင္ၿပီး ၎တို႔ထဲမွ င႐ုတ္သီး အခ်ဥ္ရည္ႏွင့္ ေရာစပ္ထားေသာအခ်ဥ္ရည္မ်ားတြင္ ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း ေဆးသုေတသနဦးစီးဌာန(ေအာက္ျမန္မာျပည္) ဇီဝအဆိပ္ေဗဒ သုေတသနဌာနခြဲထံမွ သိရသည္။
Credit to The Voice Weekly
Posted via Blogaway
No comments:
Post a Comment